Voorgaand

Business man and woman looking at the network security concept

IT-beveiliging is binnen bedrijven een must geworden. Veel bedrijven kregen al te kampen met gegevensverlies. De printinfrastructuur vormt één van de toegangen waarlangs malware binnen kan komen en vertrouwelijke gegevens buiten kunnen gaan. In zijn nieuwste rapport “Print Security Landscape” schrijft Quocirca dat bijna 2/3 van de organisaties in de tweede helft van 2020 een gegevenslek via printapparatuur heeft gemeld. Onze printerparken zijn nog steeds veel te kwetsbaar, terwijl ze wel degelijk een toegangspoort tot het IT-netwerk van het bedrijf vormen. De IT-managers zijn zich daarvan bewust en slechts 21% van hen heeft overigens vertrouwen in de veiligheid van hun printinfrastructuur.

Een bedrijf moet twee stappen ondernemen om zijn printerpark te beveiligen:

       1. Mogelijke zwakke plekken in het park wegnemen

Om gegevenslekken te voorkomen, is het noodzakelijk om alle toegangen tot de printers te beveiligen. Zonder bescherming zou iedereen toegang kunnen krijgen tot vertrouwelijke bedrijfsgegevens. Ook de indringing van malware vormt een gevaar. Zodra het virus voorbij een van de toegangspunten is geraakt, kan dat het hele IT-netwerk besmetten (cloud, opslagruimte, servers …) en daarna vertrouwelijke informatie van gebruikers misbruiken.

Een printer telt ongeveer 5 toegangspunten: het netwerk, het bedieningspaneel, de harde schijf en de in- en uitvoerladen. De organisatie moet dus voor elk een vorm van beveiliging voorzien. Dit kan bijvoorbeeld versleuteling zijn, automatische verwijdering en een beveiligde authenticatie op het netwerk. Er kan ook worden geopteerd voor een printoplossing met codes of badges. De documenten komen dan enkel terecht bij de verzender van de printopdracht.

Tot slot moet de organisatie geregeld de beveiliging van haar printomgeving controleren en die upgraden als er problemen worden vastgesteld.

       2. De medewerkers sensibiliseren

Beveiligingsmaatregelen uitrollen voor de printers is must, maar nog niet voldoende. Soms kan ook een gebruiker door iets wat zij/hij doet, een gegevenslek veroorzaken. Het bedrijf moet daarom zijn werknemers opleiden om veiliger met de printers om te gaan.

Door werknemers bewust te maken van de risico’s op gegevenslekken via de printers, worden persoonlijke en vertrouwelijke gegevens beter beschermd. Daarnaast kan de organisatie een handvest voor het gebruik van de printers invoeren om ervoor te zorgen dat de geldende regels worden nageleefd.

SPIE Belgium ICS, uw printingpartner

Met meer dan 30 jaar expertise in printing kunnen wij u verschillende oplossingen aanreiken om uw huidige printerpark te beveiligen en uw productiviteit te verhogen. Wij kunnen u ook begeleiden bij de vervanging van uw printapparatuur. Neem contact op met onze experts, zij zullen u graag helpen!

Related tags :

Gerelateerde berichten :


Voorgaand