Voorgaand

Heel wat bedrijven hebben dit inmiddels al op de agenda gezet: duurzame oplossingen implementeren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. En dat is goed nieuws, want het klimaat verkeert helaas in nood! Beheerders van printinfrastructuur zijn zich hier terdege van bewust en hun besluitvormings- en inkoopprocessen evolueren steeds meer in de richting van duurzaam printen. Tijd dus om de huidige trends eens onder de loep te nemen.

Verantwoordelijken hebben behoefte aan duurzamere printoplossingen en transparantie

Volgens een onderzoek door Quocirca in 2023 over de trends in duurzaam printen vindt 70% van de printbeheerders het belangrijk om samen te werken met een leverancier die zijn impact op het milieu verkleint en een reeks duurzame producten en oplossingen aanbiedt. Hetzelfde percentage geeft toe de milieuprestaties van hun leverancier ook te controleren.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat meer dan twee derde van de bedrijven zou willen dat leveranciers hen meer informatie geven over de duurzaamheid van hun printproducten en -oplossingen. De verantwoordelijken hebben die immers nodig om de vastgelegde MVO-doelstellingen op corporate niveau te halen.

De duurzame strategieën van bedrijven focussen voornamelijk op papier

Tegenwoordig zijn initiatieven rond duurzame ontwikkeling hoofdzakelijk gericht op een vermindering van het papierverbruik. Uit het onderzoek komen drie strategieën naar voren:

  • de implementatie van een beleid dat verantwoord printen aanmoedigt;
  • de invoering van processen om papierwerk te digitaliseren;
  • het gebruik van papier uit gecertificeerde bronnen.

De printinfrastructuur moet op grote schaal worden gemoderniseerd

Om de MVO-doelstellingen te kunnen realiseren, moeten de verantwoordelijken ruimere belangstelling tonen voor milieuvriendelijke printoplossingen. Zo kunnen ze meer bepaald kiezen voor hardware en nieuwe technologieën met een grotere energie-efficiëntie en voor oplossingen die het printafval helpen te verminderen.

De circulaire economie is ook bij het printen een interessante oplossing om de impact van een bedrijf op het milieu te verbeteren. Denk daarbij aan de herstelling van apparatuur, het recyclen van benodigdheden, verlenging van de levensduur van producten, het terugwinnen van grondstoffen en de aankoop van diensten in plaats van producten. Op dit moment werkt minder dan een derde van de verantwoordelijken naar eigen zeggen met refurbished materiaal.

HP wordt volgens het onderzoek van Quocirca beschouwd als toonaangevend in duurzame ontwikkeling

IT-verantwoordelijken kunnen ook werken met merken die gecertificeerd zijn volgens milieunormen en ambitieuze doelen nastreven op het gebied van CO2-neutraliteit. Een mooi voorbeeld is HP, dat tegen 2040 al CO2-neutraal wil zijn.

Bij SPIE Belgium zijn we gecertificeerd volgens Ecovadis en ISO14001. We zetten ons maximaal in voor duurzame printoplossingen. Samen met HP bieden we onze klanten milieuvriendelijke printoplossingen en -diensten aan.

Wilt u de printpraktijken van uw bedrijf ook duurzamer maken? Onze deskundigen staan klaar om u daarbij te helpen!


Voorgaand