Voorgaand

De digitalisering is alomtegenwoordig in veel sectoren en ook de vastgoedsector ontsnapt er niet aan. Er is een technologische revolutie aan de gang in deze sector waardoor de bouw van Smart Buildings en de digitalisering van bestaande gebouwen versnellen. Voor de bedrijfswereld uit zich dat door de evolutie van traditionele kantoren naar Smart Offices.

De invoering van technologie in kantoorgebouwen

Net zoals huurders tegenwoordig op zoek zijn naar huizen en appartementen met technologische snufjes, zijn werknemers steeds veeleisender met betrekking tot de kwaliteit van de technologische beleving op het werk. Want millennials vormen nu de meest vertegenwoordigde generatie op de werkvloer en ook generatie Z zet haar eerste stappen in het bedrijfsleven. Deze twee generaties van Digital Natives, die voortdurend geconnecteerd zijn, hechten zeer veel belang aan de toegang tot technologie en een positieve digitale beleving op de werkplek. In de war for talent hebben sommige bedrijven goed begrepen hoe belangrijk het is om zich te onderscheiden door een uitzonderlijke digitale werkomgeving aan te bieden.

Werkgevers moeten zich niet alleen aanpassen aan de noden van hun personeel, maar moeten ook voldoen aan de voorschriften van hun nationale wetgeving en hun beleid. In België moeten werknemers bijvoorbeeld een goede luchtkwaliteit genieten in de kantoren, waardoor bedrijven deze parameter regelmatig moeten meten en controleren.

Een ander element is de Future of Work, die steeds vaker gepaard gaat met coworking. Cowerkplekken, waar werknemers van verschillende organisaties gaan werken, veranderen de traditionele kantoormarkt. Om coworkers te kunnen aantrekken en te laten samenwerken, moeten deze werkplekken een sterk digitaal aanbod voorstellen.

Dat alles leidt ertoe dat de bedrijven en actoren op de kantoorvastgoedmarkt allerlei digitale diensten moeten aanbieden om werknemers comfort, welzijn en vrijheid te kunnen bieden.

Welke technologieën bevat een Smart Building?

Zoals de naam al doet vermoeden, is een Smart Building een intelligent gebouw met digitale structuren die met elkaar verbonden zijn. In een slim kantoorgebouw of een slimme cowerkplek vind je verschillende technologische snufjes terug:

  • Sensoren verzamelen, meten en controleren verschillende parameters in een ruimte of een werkomgeving. Ze zetten de metingen om in elektrische signalen zodat de gegevens verwerkt kunnen worden.
  • Het internet der dingen of IoT (Internet of Things) verbindt fysieke objecten met het internet. Deze slimme objecten kunnen gegevens verzamelen en doorgeven aan andere toestellen waarmee ze verbonden zijn.
  • Robotica heeft betrekking op IT, elektronica, mechanica, … Via sensoren kunnen robots interageren met hun fysieke omgeving.

Met deze technologische middelen worden heel veel gegevens gecreëerd. Data Analytics wordt gebruikt om deze gegevens te verwerken en te onderzoeken, om conclusies te trekken en de beste beslissingen voor de organisatie te kunnen nemen. Big Data en Data Analytics spelen dus een essentiële rol in het slimme beheer van kantoorgebouwen. Steeds meer bedrijven gebruiken deze wetenschap om waarde en nieuwe diensten te creëren. Op die manier kunnen ze onder meer hun omzet verhogen en competitief blijven binnen hun domein.

Win-winsituatie voor alle betrokkenen

Het aantal technologische toepassingen is niet op één hand te tellen. Er zijn applicaties om de faciliteiten te optimaliseren, om nieuwe digitale samenwerkingstools in te voeren, om de ruimtes te optimaliseren enz.

Dankzij het IoT kan de luchtkwaliteit bijvoorbeeld automatisch geregeld worden en kunnen de verwarming, de airconditioning en het licht worden aangepast wanneer er (geen) mensen aanwezig zijn. Digitale samenwerkingstools kunnen geïntegreerd worden in vergaderzalen, bijvoorbeeld via een scherm voor een virtuele vergadering. Door de bezettingsgraad in een gebouw te visualiseren en te meten, kunnen ruimtes (vergaderzalen, werkruimtes, …) geoptimaliseerd worden.

De voordelen van Smart Buildings zijn talrijk: ze verbinden mensen, verhogen de productiviteit van het personeel en zorgen ervoor dat apparatuur beter gecontroleerd en middelen beter beheerd kunnen worden. Een betere werkomgeving is positief voor elke betrokkene.

Related tags :

Gerelateerde berichten :


Voorgaand