Voorgaand

In januari schreven we al een blogartikel over een bepaalde vorm van groen printen: recyclage en upgrade van uw printers en consumables. Deze maand belichten we een ander aspect van green printing om u concrete oplossingen aan te reiken waarmee u minder papier, toners en energie kunt verbruiken. 

Duurzaam printen in bedrijven: een stand van zaken  

Uit een studie van Quocirca over de verwachtingen tegen 2025 op het vlak van printing blijkt in welke mate duurzaamheid nu een prioriteit is voor organisaties. Op het gebied van printbeheer zien 52% van de bevraagde IT-managers het terugdringen van de ecologische impact  als een nog grotere uitdaging gezien dan de kostenverlaging. De meerderheid (57%) wil ook dat de leveranciers in de printsector strategische partners worden met het oog op een duurzaam bedrijf.  

Ondanks de toename van telewerk als gevolg van de coronapandemie en de wens van bedrijven om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, blijft de printer een essentieel element voor de werknemers. Het papierloze kantoor bestaat nog niet.  

Daarom moeten concrete acties worden opgezet die het personeel aanmoedigen om hun printgewoonten te veranderen en het papiergebruik binnen de organisatie te verminderen. Er bestaan 4 oplossingen:  

1 – Uw printactiviteiten meten 

Installeer een programma dat het aantal afdrukken per maand, per gebruiker en in het algemeen berekent en stel een online interface met die gegevens ter beschikking van één of meerdere bestuurders. Zo kunnen ze de printactiviteiten in real time volgen, zicht krijgen op de ecologische impact van het printen door de organisatie en deze cijfers aan de gebruikers overmaken en hen sensibiliseren. Die informatie op zich zal hen al aanzetten tot verantwoord gedrag.  

2 – Een beleid voor green printing invoeren  

Stel een gids op met de juiste reflexen voor printen en bouw een aantal regels in de software van de printers in. U kunt bijvoorbeeld instellen dat altijd automatisch dubbelzijdig en zwart-wit wordt afgedrukt zodat enkel specifieke projecten nog in kleur worden geprint. Het papierverbruik zal sterk kelderen! 

3 – Het personeel een printsysteem met een badge of code aanbieden  

Bij deze oplossing moet de gebruiker naar het toestel gaan om documenten af te drukken. Blijkt na het starten van de printopdracht aan zijn bureau dat hij een fout heeft gemaakt of wil hij de opdracht wijzigen? Geen probleem, de opdracht wordt automatisch verwijderd. Deze oplossing is niet enkel milieuvriendelijk, maar bespaart ook geld. Ze garandeert ook een positieve gebruikerservaring en een betere beveiliging, aangezien de documenten enkel uit te printer rollen wanneer de persoon daar is. 

4 – Quota bepalen 

Om verspilling te voorkomen, kunt u voor de gebruikers ook quota voor zwart-wit- en kleurenafdrukken invoeren. Het kan immers interessant zijn om een limiet in te stellen zodat documenten enkel nog worden afgedrukt wanneer het echt nodig is.  

Kortom, door verschillende acties te combineren kunt u de papieren afvalberg en uw verbruik van toners en energie maximaal terugschroeven. Van deze verschillende mogelijke oplossingen raden wij u aan de afdrukken van het bedrijf in real time te meten, de koolstofvoetafdruk van die printactiviteiten op te volgen, regels te bepalen voor ecologisch papiergebruik, een printoplossing met badges of codes in te voeren en in bepaalde gevallen quota te bepalen.  

De ecologische aanpak van SPIE Belgium ICS aan zijn klanten  

Ons bedrijf hecht veel waarde aan zijn MVO-beleid. Daarom willen wij ook onze klanten steunen bij hun ecologische aanpak. Wij helpen u de ecologische voetafdruk van uw printactiviteiten terug te schroeven. Onze experts bieden u de nodige oplossingen op maat van uw bedrijf. Neem contact met hen op om uw groene strategie in het kader van uw printbeheerproject te bespreken. 


Voorgaand