Voorgaand
Woman in front of a secure computer

Paswoorden zijn al tientallen jaren de norm om de toegang tot computers te beveiligen. Ze worden overal en door iedereen gebruikt. Helaas wordt vaak hetzelfde paswoord gebruikt voor verschillende diensten, zelfs de belangrijkste. Bovendien gebruiken sommige werknemers dezelfde paswoorden in hun privé- en beroepsleven.

Paswoorden zijn veel minder betrouwbaar geworden door steeds verfijndere hackingtechnieken zoals brute force en social engineering. Er bestaan oplossingen zoals generatoren en beheerders, maar die zijn nog steeds afhankelijk van een even kwetsbaar “master”-paswoord. Ontdek de twee-factor-authenticatie om uw toegangen beter te beveiligen.

Wat is twee-factor-authenticatie?

Dubbele authenticatie (of 2AF) is een sterke identificatietechniek waarbij de identiteit van de gebruiker moet worden bewezen na voorlegging van twee verschillende identiteitsbewijzen. Er bestaan verschillende mogelijkheden: een eenmalige code aanmaken, biometrische identificatie, geheime vraag, enz. Zo zal een gebruiker die toegang wil tot zijn mailbox, zijn identiteit moeten bevestigen met een login en paswoord en met een authenticatietoken via zijn/haar smartphone. Applicaties zoals Google Authenticator of Microsoft Authenticator kunnen worden gebruikt om de 30 seconden eenmalige codes aan te maken.

Wat zijn de troeven van sterke authenticatie?

Doordat de betrouwbaarheid van paswoorden afkalft, is het van cruciaal belang om de toegang met nieuwe methoden te versterken. 2AF is een snelle en eenvoudig uit te rollen oplossing die zowel gebruikers als organisaties een hoog beveiligingsniveau biedt.

1 – Toegangsbeveiliging versterken

Als een paswoord gekraakt wordt en er een inlogpoging plaatsvindt, krijgt de gebruiker een melding (applicatie, sms of e-mail). Afhankelijk van de gebruikte dienst kan die de toegang intrekken of onmiddellijk maatregelen nemen om de niet-toegestane verbinding te verhinderen. Zo is de gebruiker er altijd zeker van dat hij/zij de aanmelding op zijn diensten en accounts kan controleren.

2 – Gebruikers meer verantwoordelijkheid geven

Twee-factor-authenticatie zorgt ervoor dat gebruikers verantwoordelijk en zorgvuldiger omgaan met de diensten die ze gebruiken. Het is bovendien gebruiksvriendelijk en makkelijk te installeren, zodat de beveiligingscultuur binnen de organisatie wordt versterkt. Aangezien beveiliging een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, moeten alle gebruikers de juiste reflexen aannemen die verder reiken dan enkel authenticatie.

SPIE België ICS is er om u te ondersteunen

Ons team van gecertificeerde ingenieurs staat u bij tijdens de uitrol van nieuwe beveiligingsmaatregelen binnen uw organisatie. Ontdek onze Cyber Security Roadmap-oplossing om de beveiliging van uw organisatie op te trekken en uw bedrijf te beschermen.

Wij zijn SPIE Belgium ICS, uw toekomstige partner.


Voorgaand