Voorgaand
Protégez vos données : 8 astuces essentielles pour éviter les cyberattaques

Cyberbeveiliging is intussen een topprioriteit geworden voor bedrijven, van klein tot groot. Nu cyberaanvallen steeds vaker voorkomen en ook overal en altijd kunnen gebeuren, zijn maatregelen een must om de systemen en gegevens van elke organisatie te beschermen.

Het National Cyber Security Centre (NCSC) werkte daarom acht basisregels uit om organisaties te helpen veilig te werken. Dit Britse nationale agentschap heeft als taak kritieke informatiesystemen en bedrijven te beschermen tegen cyberaanvallen.

In dit artikel gaan we dieper in op deze tips, die cruciaal zijn om uw gegevens en systemen te beschermen.

  1. Installeer de updates van uw software

Regelmatige software-updates zijn essentieel om uw bedrijf te beschermen tegen bekende kwetsbaarheden. Updates bieden ook noodzakelijke beveiligingsoplossingen voor de gebruikers en IT-managers en beschermen alle aangesloten randapparatuur. Updates via de cloud zijn extra nuttig omdat ze de risico’s beperken.

  1. Zorg ervoor dat alle toepassingen en systemen voldoende loggegevens genereren

De tweede regel bestaat erin dat alle toepassingen en systemen voldoende loggegevens moeten genereren. Bedrijven die hun beveiligingsvoorzieningen extra hebben versterkt, verklaren immers dat hun risico op inbreuken met 88% is afgenomen. Hiervoor kunt u SIEM (Security Information and Event Management) en XDR (eXtended Detection and Response) gebruiken om alle verdachte activiteiten op uw netwerk en systeem op te sporen en te loggen.

  1. Pas waar mogelijk multifactorauthenticatie toe

Multifactorauthenticatie voorkomt 99% van de aanvallen waarbij gebruikersnamen en wachtwoorden worden misbruikt. Azure Active Directory (Azure AD MFA) is een oplossing waarbij gebruikers zich op de één of meerdere manieren moeten identificeren om door te gaan, bijvoorbeeld met hun gezicht, hun duim op hun smartphone, een code of een sleutel. De bedoeling is dat uw bedrijf beschermd wordt en dat tegelijkertijd de juiste toegangsniveaus voor de gebruikers worden aangeboden.

  1. Maak regelmatig een back-up en test uw systemen

Het is belangrijk om regelmatig het herstel van uw back-ups te testen om ervoor te zorgen dat uw activiteiten bij gegevensverlies maar heel beperkte hinder ondervinden. Sommige verantwoordelijkheden worden overgedragen aan Microsoft wanneer u naar de cloud migreert, maar bij “Platform as a Service” (PaaS) en “Software as a Service” (SaaS) werkt dat soms anders. Wees dus voorzichtig! Eén van onze specialisten kan u adviseren over de beste back-upopties voor uw omgeving.

  1. Segmenteer uw netwerken

Netwerksegmentatie voorkomt dat een virus, aanvaller of kwaadwillige actie zich over uw hele netwerk kan verspreiden. Een Zero Trust-strategie op basis van de identiteit van de gebruikers, apparaten en toepassingen is altijd een slimme zet.

  1. Controleer wie toegang heeft tot uw gegevens en systemen

Onbevoegde toegang vormt voor elk bedrijf één van de grootste beveiligingsrisico’s. Om dit te voorkomen is het belangrijk te controleren wie toegang heeft tot uw gegevens en systemen en om voor elke medewerker afzonderlijk de toegangsrechten te beperken en er voorwaarden aan te koppelen. U kunt ook kiezen voor tags om die voorwaardelijke toegang te controleren en te verhinderen dat mensen van binnen en buiten uw organisatie toegang krijgen tot systemen en gegevens die ze niet nodig hebben voor hun werk. Azure role-based access control (RBAC) is bijvoorbeeld een autorisatiesysteem dat de toegang tot Azure-gegevens nauwkeurig en efficiënt beheert.

  1. Versleutel opslagmedia met gevoelige bedrijfsinformatie

Opslagmedia met gevoelige informatie moet u versleutelen om de vertrouwelijkheid van de gegevens te beschermen, waar ze ook zijn opgeslagen, en om te voorkomen dat de inhoud onderweg wordt gelezen. Versleuteling zorgt ervoor dat de versleutelde tekst alleen kan worden gebruikt wanneer hij wordt ontgrendeld met een encryptiesleutel, waarover alleen de bevoegde gebruikers mogen beschikken.

Het is belangrijk dat de gegevens niet zomaar voor iedereen toegankelijk zijn, maar alleen voor wie ermee moet werken. De vertrouwelijkheid van de gegevens is essentieel om het vertrouwen van de klant en de reputatie van het bedrijf niet te schaden.

  1. Controleer en bescherm apparaten en diensten die toegankelijk zijn via het internet

Apparaten, toepassingen en diensten met het internet verbinden, houdt altijd risico’s in. Apparaten en diensten die via het internet toegankelijk zijn, moeten altijd worden gecontroleerd en beschermd. Dat kan met tools zoals Microsoft Defender for Cloud, waarmee uw ressources in de cloud voortdurend worden geanalyseerd om kwetsbaarheden in de beveiliging op te sporen.

Een ernstige beveiligingsaanpak van uw bedrijf en goede praktijken zijn essentiële maatregelen om cyberaanvallen te voorkomen. Neem geen risico’s en vertrouw op onze specialisten om u te begeleiden bij uw cyberbeveiligingsstrategie. Ontdek nu onze Cyber Security Roadmap oplossing voor een optimale bescherming van uw gegevens.


Voorgaand